"Jak dbać o kominek z masą kumulacyjną."

W trosce o wygodę użytkownika, i w celu uniknięcia przykrych niespodzianek związanych z kominkiem, postanowiłem napisać kilka słów zawierających informacje dotyczące eksploatacji kominka z masą kumulacyjną (ciągiem spalinowym).

Przestrzeganie niżej spisanych zasad pozwoli uniknąć tzw. „efektu pieca miałowego”, czyli wycieku substancji smolnych. Efekt ten zachodzi podczas spalania drewna w zbyt niskiej temperaturze, spalania drewna mokrego i w trakcie zaniku ciągu kominowego.

Zjawiska tego można uniknąć:

1) Kierując do masy kumulacyjnej (ciągu spalinowego) tylko spaliny o temperaturze ok. 250o C i wyższej. Taką temperaturę osiąga się po około 10-15 minutach palenia suchym drewnem, odpowiednio rozdrobnionym, przy otwartych dopływach powietrza w palenisku i skierowaniu spalin (dymu) bezpośrednio do komina. Zalecam dodatkowo uchylenie drzwi paleniska podczas rozpalania w nim ognia.

2) Używając do palenia tylko drewna wysezonowanego (min. 2 lata). Dobrze jest, by to drewno wnieść z dworu do pomieszczenia kominkowego na 2-3 dni przed paleniem. W ten sposób pozbawimy drewno resztek wilgoci.

3) Do rozpalania używać drewna rozdrobnionego, stopniując jego wielkość wg zasady: podpałka – patyczki – drewno porąbane – kłoda. Nie należy rozpałką próbować rozpalić bezpośrednio kłody (dużego kawałka). Wiem że może się to udać, natomiast osiągnięcie żądanej wysokiej temperatury w palenisku znacznie się wydłuży.

4) W wypadku braku suchego, wysezonowanego drewna, nie kierować spalin do masy kumulacyjnej. Palenie należy wówczas prowadzić kierując spaliny bezpośrednio do komina. Jeżeli nie mamy suchego drewna najlepiej zaopatrzyć się w ogólnodostępne brykiety z trocin dobrej jakości. Ich wysoką cenę rekompensuje bardzo wysoka kaloryczność i całkowicie bezpieczne spalanie – przy wilgotności 8% nie stanowią żadnego zagrożenia związanego z efektem pieca miałowego.

Uwaga:
Niska temperatura w końcowym etapie palenia (tzw. fazie żaru) nie stanowi żadnego zagrożenia dla instalacji. Spaliny w tej fazie palenia nie zawierają dymu, są suche i mogą być kierowane do masy kumulacyjnej do wygaśnięcia ognia. Wówczas proszę zamknąć dopływ powietrza do paleniska, by ciepło zgromadzone w czasie palenia pozostało w urządzeniu. Otwarty dopływ powietrza do paleniska spowoduje „wydmuchanie” ciepła przez komin.

Życząc wielu miłych chwil przy kominku

Piotr Batura

strona główna