Piece chlebowe

Piece chlebowe wracają do łask. Tak naprawdę są piecami nie tylko do wypieku chleba, równie dobrze można przygotować pizzę, szaszłyki czy inne mięsne frykasy. Smak chleba upieczonego taką tradycyjną metodą jest naprawdę niepowtarzalny. Budowa paleniska sprawia że nie potrzeba dużej ilości drewna aby przygotować piec do użytku. Kopuła paleniska znakomicie kumuluje ciepło i nie pozwala aby zbyt szybko wychładzało się wnętrze.

Piece chlebowe mogą być wykonane (i zabudowane) jako odrębne urządzenia w kuchni czy na tarasie lub w ogrodzie, albo też stanowić część kominka lub pieca np. obłożonego kaflami. Ograniczeniem jest jedynie fantazja i rzecz jasna, jeśli chodzi o wnętrze domu - komin, który odprowadza spaliny. Drzwiczki pieca chlebowego mogą być wykonane z wizjerem lub też żaroodporną szybą, pozwalającą na obserwację procesu pieczenia.

strona główna